Καλοί Λιμένες

Οι Καλοί Λιμένες είναι ένα χωριό και λιμάνι στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, νότια Κρήτη, στην Ελλάδα, που βρίσκεται 82 χιλιόμετρα (51 μίλια) νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Έχει 21 κατοίκους (2011). [1] Είναι γνωστό ως σημαντικό σημείο ανεφοδιασμού πλοίων στη νότια Μεσόγειο.

Υπάρχουν πολλές υπέροχες παραλίες στους Καλούς Λιμένες.

Η οργανωμένη παραλία της περιοχής βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό και είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία. Υπάρχουν ταβέρνες, μίνι μάρκετ και καφετέριες κάτω από την παραλία. Η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής βρίσκεται στα ανατολικά και το μήκος της είναι 1 χιλιόμετρο. Είναι παραλία με βότσαλα και υπάρχουν πολλά αλμυρίκια. Η παραλία βρίσκεται στο δρόμο από τους Καλούς Λιμένες προς τον παραλιακό οικισμό του Χρυσοστόμου. Η παραλία Καραβόβρυση βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο του ίδιου δρόμου. Η αμμώδης παραλία είναι προσβάσιμη από ένα μικρό μονοπάτι και δεν είναι οργανωμένη.

Όλες οι παραλίες είναι σχεδόν πάντα ήρεμες, όπως υποδηλώνει το όνομα του χωριού και γι 'αυτό είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους χειμερινούς κολυμβητές. Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί και οι παραλίες Πλατιά Περάματα και Τζιγκούνας βρίσκονται στο δρόμο από τους Καλούς Λιμένες προς τον Λέντα.

Πιο δυτικά κατά μήκος της ακτής από τη Γόρτυς βρίσκεται το μικροσκοπικό, ήσυχο, γραφικό χωριό Καλοί Λιμένες. Ένα μικροσκοπικό χωριό με μόνο περίπου 100 κατοίκους, είναι το μέρος όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε μέσω του δρόμου του για τη Ρώμη. Λίγο έξω για τη θάλασσα είναι το μικρό νησάκι Τράκος και επίσης ένα από τα λιμάνια της αρχαίας Γόρτυνας, το Λάσσα. Επιπλέον, είναι δυνατή η εκδρομή με πλοίο στο κοντινό μοναστήρι Κουδουμά και Τσούτσουρα. Το μικρό παραθαλάσσιο χωριό Λέντα είναι επίσης κοντά και μπορεί να φτάσει κανείς με βάρκα ή δρόμο και, κοντά σε αυτό βρίσκεται η αρχαία πόλη Λεβίν, διάσημη για το Ακλέπειό της.

Το καλό λιμάνι είναι ένα φυσικό λιμάνι που εξυπηρετεί για εφοδιασμό καυσίμων πλοίων στη Μεσόγειο. Υπάρχει ένα μικρό νησί στα ανοικτά των ακτών εδώ με δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου. Ωστόσο, οι Καλοί Λιμένες  είναι ένα παρθένο και όμορφο τοπίο, με καθαρή θάλασσα και μια λαμπρή, μεγάλη, λευκή παραλία.
Δεν είναι γεμάτη κόσμο και υπάρχει ένα τμήμα γυμνιστών στην παραλία.