Κομμός

Ο Κομμός βρίσκεται 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τα Μάταλα και κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πιτσίδια. Πρόκειται για μια ιδιωτική απομονωμένη παραλία στο νοτιοδυτικό τμήμα του κόλπου της Μεσαράς. Ο Κόμμος ήταν το μοναδικό λιμάνι της αρχαίας Φαιστού, καθώς θα δείτε τα ερείπια από το παλιό λιμάνι καθώς περπατάτε ή οδηγείτε στην παραλία. Μπορείτε εύκολα να μεταβείτε στον Κομμό ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στα Μάταλα, μέχρι να δείτε μια πινακίδα στα δεξιά σας προς τον Κόμο.

Ο Κόμμος εκτίθεται σε δυτικούς ανέμους που συνήθως φυσούν στην περιοχή. Αλλά να είστε προσεκτικοί λόγω των βράχων που υπάρχουν στη θάλασσα. Ίσως να συναντήσετε τις προστατευόμενες θαλάσσιες χελώνες (Caretta caretta) που γεννούν τα αυγά τους στην άμμο κατά τη θερινή περίοδο.

Ο Ποταμός, στο βόρειο τμήμα του Κομμού, είναι ιδανικός προορισμός για γυμνιστές, και οι hippies συνήθιζαν να έρχονται κατά εκατοντάδες στην περιοχή. Υπάρχουν μερικά αρμυρίκια τριγύρω, αλλά δεν θα συναντήσετε κτίρια, εφόσον ο Κομμός είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, στη νότια πλευρά, μπορείτε να βρείτε μια οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, τουαλέτα, καντίνα και ναυαγοσώστη. Κατά μήκος της παραλίας μπορείτε να θαυμάσετε τα όμορφα λευκά κρίνα, που σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού. Εάν αναζητάτε ένα μέρος για φαγητό μπορείτε να επισκεφτείτε το Καλαμάκι ή τα Μάταλα.

Η θέα από τον Κομμό είναι καταπληκτική καθώς μπορείτε να θαυμάσετε τα Παξιμάδια και τον Βόλακα, έναν τεράστιο βράχο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Η ελληνική μυθολογία υποστηρίζει ότι η πέτρα του Βόλακα ρίχτηκε από τον τυφλό Κύκλωπα Πολύφημο για να αποτρέψει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να ξεφύγουν από το σπήλαιο του Πολύφημου.